Advies

Een auto kiezen/kopen was nog nooit zo complex als nu. Bij Carès krijg je een antwoord op al jouw vragen om zo de beste keuze te maken in jouw zoektocht naar een nieuwe wagen.

Hoe maak ik de beste keuze?

Voor je wakker ligt van de vele vragen die je hebt rond het elektrisch rijden is het misschien wel belangrijk om eerst en vooral eens stil te staan bij de vraag of elektrisch rijden wel interessant is voor jou? Enkele vragen die je jezelf daarbij het best stelt… Hoeveel kilometers doe ik per dag? Hoeveel km zijn de gemiddelde trajecten die ik afleg? Ben je zelfstanding en/of heb je een bedrijf, dan speelt bijvoorbeeld fiscaliteit een belangrijkere rol dan bij particulieren. Deze en nog veel andere vragen helpen je kiezen tussen de vele brandstof opties die er momenteel beschikbaar zijn op de automarkt. Wil je graag weten welke brandstof het best bij je past? 

Hoe ver kan je rijden met een elektrische wagen?

De grootste zorg voor mensen die nog niet elektrisch rijden is zonder twijfel het rijbereik van hun elektrische auto. Dit fenomeen wordt ook wel range anxiety genoemd. Het bereik van een elektrische auto hangt net zoals bij auto’s met fossiele brandstoffen af van verschillende factoren, zoals de grootte van de batterij, het energieverbruik van de wagen, de rijstijl, regeneratie van de batterij en de buitentemperatuur.

De grootte van de batterij noemen we ook wel baterijcapaciteit. Die batterij bestaat uit verschillende accupacks die aan elkaar verbonden zijn en wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Vandaag de dag hebben elektrische wagen een batterijcapaciteit tussen 30 en 90 kWh.

Om het rijbereik van een elektrische wagen hebben we naast de batterijcapaciteit ook het gemiddelde energieverbruik nodig.  Het energieverbruik van een elektrische auto wordt uitgedrukt in kWh per 100 kilometer (net zoals l/100km bij wagens met fossiele brandstoffen) en is gemiddeld rond 20 kWh/100 km. Dit hangt natuurlijk af van verschillende factoren zoals snelheid, buitentemperatuur, weersomstandigheden en de rijstijl.

Als voorbeeld doen we even een simpele berekening. Een auto die een batterijcapaciteit van 85 kWh heeft en een gemiddeld energieverbruik van 19 kWh/100 km kan dan ongeveer 447 km rijden zonder op te laden aan een laadpaal. 

Zelf heb je het gemiddelde energieverbruik natuurlijk ook een beetje in de hand. De snelheid die gereden wordt heeft een aanzienlijke invloed op het verbruik van de elektrische auto en kan de batterijcapaciteit en actieradius met 25% tot 40% verminderen. Denk dus ook in de omgekeerde richting. Pro-actief en zuinig rijden kan het rijbereik dus ook vergroten.

De optimale snelheid voor een elektrische auto ligt tussen de 100 en 110 km/h. Het is dus nodig om je rijstijl aan te passen aan het traject die je wenst af te leggen met of zonder laden. Efficiënt rijden en rekening houden met de regeneratie van de batterij komen het rijbereik zeker ten goede.

Het is ook mogelijk voor de batterij om energie terug te winnen tijdens het rijden. 

Net zoals bij wagens met fossiele brandstoffen heeft ook bij EV’s de koude een invloed op de batterij van de auto. De batterij werkt optimaal tussen de 15 en 25 graden. Bij een lagere temperatuur, zoals we wel vaker tegenkomen in de wintermaanden, daalt de actieradius met zo’n 15 tot 20% in vergelijking tot rest van het jaar. In deze maanden is het extra belangrijk om de auto voor te verwarmen met een app. Deze functionaliteit is bij de meeste EV’s standaard beschikbaar. Zo zorg je ervoor dat de batterij reeds kan opwarmen terwijl hij nog aan de laadpaal is aangesloten en daardoor een stuk minder verbruikt bij het vertrek.